Loading...

Röntgenundersökningar

Med en röntgenundersökning kan våra tandläkare eller vår tandhygienist upptäcka sådant som man annars inte kan se med blotta ögat. Det kan till exempel vara hål under fyllningar och in mellan tänderna. Undersökningen tar några minuter och gör inte ont.

 

Röntgen är ofta en del av en större undersökning av tänder och käke. Vid alla röntgenundersökningar gäller att vi först har bedömt nyttan av denna. Vi tar (enligt lag) aldrig några bilder i onödan, eller av slentrian.

 

 

Förberedelser

Du behöver avlägsna all metall och allt löst i munnen och i håret/huvudet, ner till halsen. Som till exempel piercing, löständer, hörapparater, örhängen, halskedjor, glasögon, hårspännen, hårsnoddar och så vidare. Har du väldigt lätt för kväljningar kan du få skölja med en sorts lätt bedövande vätska innan, så går det mycket enklare för dig.

 

 

Så här går det till

En undersökning med röntgen kan göras av en tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska.

 

Du får en halskrage eller en skärm att hålla under hakan som skyddar mot röntgenstrålningen.

 

Tandvårdspersonalen sätter en liten fyrkantig bildplatta i din mun. Du biter försiktigt ihop tänderna. En röntgenkamera riktas mot den del av din mun som ska undersökas. Du får sitta eller stå alldeles stilla för att bilden ska bli skarp. Eller att en sensor/mottagare cirklar runt ditt huvud tätt utanför det.

 

Röntgenstrålarna går igenom munnens/ansiktets vävnader och träffar bildplattan. Bilderna visas på våra datorskärmar. Skador eller hål syns oftast som mörkare områden på bilderna.

 

Det gör inte ont att göra en röntgenundersökning, men sensorn kan skava lite i munnen.

 

Undersökningen är oftast klar på några minuter. Ibland kan det ta längre tid. Det beror på hur många bilder som behöver tas.

 

 

Röntgen och graviditet

Det går bra att bli undersökt med röntgen även om du är gravid, eftersom stråldosen är mycket låg. Röntgen är som ljus, går rakt fram på en rak linje. Vi tar röntgenbilderna uppe i huvud/hals-nivå, och horisontellt. Ingen röntgenstrålning böjer av rakt nedåt mot magen och fostret. Halskragen eller skärmen som du håller under hakan ger också ett bra skydd.

 

 

Så mår du efteråt

Du mår som vanligt efter en röntgenundersökning.

 

 

När får jag svar?

Röntgenbilderna visas direkt på våra datorskärmar. Vi berättar och diskuterar vad röntgenbilderna visar, och om du behöver någon behandling.

 

 

Varför görs en röntgenundersökning?

Det kan finnas flera olika orsaker till att göra en undersökning med röntgen:

 

#1. När diagnosen är oklar: Det kan finnas olika orsaker till att du har tandvärk. Med röntgenbilder kan vi ställa rätt diagnos och därigenom erbjuda rätt behandling.

 

#2. Hål i tänderna: Röntgenbilder kan visa om det finns hål under lagningar eller mellan tänderna. På bilderna syns också hur djupa hålen är.

 

#3. Tandlossning: Röntgenbilder kan visa om du har tecken på tandlossning. Det är en infektion i tandens fäste i käken, som kan leda till att tänderna långsamt blir lösa.

 

#4. Om du ska ta bort en tand: Röntgenbilder kan visa hur tandens rot ser ut och hur den sitter i käkbenet. Det avgör hur tandläkaren väljer att ta bort en tand, eftersom det finns olika sätt att göra det på. När tanden är borta visar röntgenbilder om det finns delar av rötter kvar. Bilderna visar också om läkningen går som den ska.

 

#5. Behandling med rotfyllning: Röntgenbilder kan visa om en rotfyllning har blivit tät och har rätt längd/djup i kanalen. Bakterier kan tränga förbi och ut ur tandroten om rotfyllningen inte är tät. Då blir käkbenet infekterat.

 

#6. Planerad behandling med tandimplantat: Tandläkaren kan se på röntgenbilder hur käkbenet ser ut innan vi sätter in tandimplantat. Det är skruvar som opereras in i käkbenet och fungerar som en ny tandrot. Tandläkaren fäster en eller flera konstgjorda tänder på implantatet, så kallade kronor och broar.

 

#7. Behandling med tandställning: Barn kan behöva en tandställning när tänderna sitter snett eller inte kommer fram. De kan också sitta för tätt eller för glest. En sådan behandling kallas tandreglering. För att kunna avgöra vilken typ av tandställning som blir bäst behöver tandläkaren titta på röntgenbilder för att se hur nya tänder kommer fram.

 

#8. Tänder som inte kommer fram som de ska: Hos en del barn kommer de permanenta tänderna inte fram som de ska. Röntgenbilderna visar om det beror på att tanden ligger fel i käken eller om barnet saknar tandanlag för att det ska kunna bildas en tand.

 

#9. Om du har skadat en tand: Du kan behöva undersökas med röntgen om du har slagit ut eller skadat en tand.

 

#10. Rent administrativt: Det kan vara så att en del försäkringsbolag eller myndigheter begär dokumentation av skador/tillstånd med röntgenbilder. Men alltid gäller att vi bara tar röntgenbilder som är berättigade; där vi förväntar oss att få fram värdefull information, som vi inte kunde erhålla på ett annat sätt.

 

 

Komplikationer och biverkningar

Dosen av strålningen är mycket låg och ger inte några biverkningar. Personalen går däremot ut ur rummet när bilden tas trots att strålningsdosen är mycket låg. De skulle annars utsättas för strålning många gånger varje dag, och också till ingen nytta.

 

 

- Prata med oss om du har några funderingar!

← TILLBAKA

Tandläkare Västerås city

Tandläkare Magnus Sturebrand AB

Stora torget 5A

722 15 Västerås

Vägbeskrivning

© Tandläkare Magnus Sturebrand AB 2024

Tandläkare Västerås city
Facebooksida Tandläkare Magnus Sturebrand
Mecenat Studentrabatt Tandläkare Västerås Magnus Sturebrand
Tandläkare Västerås city

Tandläkare Magnus

Sturebrand AB

Stora torget 5A

722 15 Västerås

Vägbeskrivning

Facebooksida Tandläkare Magnus Sturebrand
Mecenat Studentrabatt Tandläkare Västerås Magnus Sturebrand
Tandläkare Västerås city
Facebooksida Tandläkare Magnus Sturebrand
Mecenat Studentrabatt Tandläkare Västerås Magnus Sturebrand